Plaje distinse cu ,,Blue Flag”

Ce înseamnă aceasta distincție?
Programul voluntar BLUE FLAG a început în 1987. Pe plan internațional, Fundația pentru Educație de Mediu (FEE) este responsabilă de gestionarea programului. Există o anumită procedură pentru ca o plajă să câștige Steagul Albastru: procedura trebuie să fie urmată de operatorul de plajă (municipalitate, hotel…și să respecte peste 30 de criterii de calitate, printre care: puritatea apei, cerințe legate de organizarea plajei (de exemplu, toaletele, accesul persoanelor cu dizabilități), condițiile de sănătate (de exemplu, primul ajutor), siguranța (de exemplu, salvamarii), informațiile pentru turisti, curățenia coastei etc.
Steagul Albastru se acordă atat pentru plaje cat și pentru porturi, barci.

La nivel global, există peste 5000 de plaje și porturi care detin steag albastru. Majoritatea acestor plaje se găsesc în Spania, Grecia și Turcia.

Toate acestea înseamnă cheltuieli: recrutare de personal, echipamente speciale și un efort continuu pentru organizarea și funcționarea corespunzătoare a plajei. Aceste cerințe suplimentare sunt principalul motiv pentru care multe dintre plajele grecești, de exemplu, binecunoscute, lipsesc din listă (câteva exemple: Navagio în Zakynthos, Psarrou în Mykonos, Kleftiko în Melos și multe altele).

Comisia Internațională a acordat, distinctia de Steaguri Albastre, unui numar de cel putin 3.687 de coaste, 679 de porturi marine și 50 de nave turistice din întreaga lume.

În anul 2021, Spania (621), Grecia (581) si Turcia (531) se afla în top 3 țări cu cele mai multe plaje certificate, urmate de Italia (427), Franța (419), Portugalia (393).


Plaje distinse cu blue Flag în Grecia:

Plaja Petani, Kefalonia, Grecia
Kefalonia a adunat cel mai mare număr de plaje cu steaguri albastre în insulele ionice, inclusiv Petani în peninsula Paliki mai puțin vizitată. Faceți călătoria pe drumul vertiginos al curbelor acului de păr până la acest golf de sub stâncile calcaroase pentru a fi recompensați cu o plajă albă cu pietriș și nisip și ape limpezi și adânci. Există o serie de taverne, astfel încât să vă organizați toată ziua aici.

Armenistis, Halkidiki, Grecia
Peninsula nordică Halkidiki a marcat cele mai multe plaje de pe continentul grecesc, cu 92 de steaguri albastre. Degetul mijlociu al acestei peninsule, Sithonia, este iubit de greci, dar nu atât de bine cunoscut de străini. Armenistis este un golf nisipos susținut de păduri de tamarisks și măslini, bine servit de un loc de joacă pentru copii, taverne locale, plus o băcănie. De asemenea, oferă vederi minunate ale Muntelui Athos peste apă.

Plaje distinse cu blue Flag în Spania:

La Malvarrosa Valencia, Spania
Spania are cele mai multe plaje cu steag albastru din lume, poziție pe care a deținut-o de când eticheta ecologică voluntară a fost acordată pentru prima dată de Fundația pentru Educație de Mediu în 1987. Regiunea Valencia are 150 din cele 566 de plaje ale țării, cu prestigiosul kitemark pentru siguranță, servicii, acces pentru toți și calitatea apei pentru scăldat, inclusiv nisipurile largi de aur din La Malvarrosa, în Valencia, o plajă de petrecere urbană de
vara.

Cala Formentor, Mallorca, Spania
Catalonia ocupă locul al doilea în clasamentul steagul albastru spaniol, balearele (chiar în largul țărmurilor sale). Printre cele 44 de plaje care dețin steaguri albastre în arhipelag se numără Cala Formentor de pe coasta de nord sălbatică a Mallorcai. Aproape de Port de Pollença, acesta oferă o evadare liniștită din stațiunea de pe litoral, cu nisipuri albe fine acoperite de apele de safir și umbrite de păduri de pin și stejar.

As Catedrais, Galicia, Spania
Galicia din nord-vestul Spaniei deține al treilea cel mai mare număr de plaje cu steag albastru din țară la 119. As Catedrais, la est de Ribadeo pe coasta Cantabric, este un ochi special-catcher. La maree joasă, acest golf nisipos dezvăluie arcade de piatră înălțătoare și peșteri adânci, sculptate de natură. Este un spectacol minunat; o adevărată catedrală din piatră, efectul este amplificat de sunetul de orgă al vântului atunci când se învârte în jurul stâncilor.


Plaje distinse cu blue Flag în Turcia:

Plaja Blue Point, Fethiye, Turcia
Turcia are un total impresionant de 463 de plaje cu steag albastru, inclusiv Blue Point Beach lângă Fethiye. Aici, marea are o nuanță irezistibilă de albastru și perfect asociată cu un fundal dramatic de munte pentru pasionații de selfie-uri. Sunt câțiva pași scurți de la pini până la apă, iar șezlongurile se adâncesc în nisipurile aurii.

Gumbet, Bodrum, Turcia
O alegere excelentă pentru familie, există aproape o milă de nisip pe care să se te joci și ape sigure pentru bălăceală. Bărcile cu banane și schiurile cu jet se adaugă distracției, în timp ce scafandrii vor dori să exploreze reciful de corali de mare. Nu va trebui să rătăciți departe pentru a găsi un restaurant, facilitățile sunt la îndemană.

Plaje distinse cu blue Flag în Romania:
Plaja Marina Regia – Năvodari
Plaja Phoenicia
Vega Vintage Beach – Mamaia
Citadel Beach (Eforie)
Plaja Azur (Eforie)
Plaja “Phoenicia Blue View” din Olimp

În Bulgaria, printre câștigătorii care au păstrat constant distincția pentru plajele Blue Flag se numără: plaja Duni, Sunny Beach, plajele din Albena, Riviera și Sunny Day. Portul de iahturi Marina Dinevi din Sveti Vlas a fost, de asemenea, premiat cu un steag albastru.

Premiul „Steagul Albastru” este acordat în fiecare an, așadar, distinctiile câștigate trebuie pastrate an de an, acestea pot fi cu ușurință pierdute dacă nu sunt respectate criteriile de calitate.

Sursa: https://www.blueflag.global/

Posibil sa iti mai placa...