Funchal, Madeira, Portugalia.
Insula Madeira se afla in Oceanul Atlantic, la aproximativ 2 ore de zbor din Lisabona, este intr-adevar insula primaverii eterne, iarna temperaturile nu scad sub 15*C iar vara nu depasesc 28*C.
Partea de nord este mai rece si ploioasa, cu zona de altitudine pe etaje de vegetatie, paduri de leandru (incluse in patrimoniul Unesco), altitudini de peste 800 m cu vant si ploi mai dese. A fost interesant faptul sa descoperim ca, in cursul aceleiasi zile, de-a lungul unei plimbari pe serpentine, de la baza oaceanului pana sus pe munte, te intampina cele 4 anotimpuri pe masura ce urci, asadar trebuie sa ai in rucsac si pelerina de ploaie. Nu te speria! aici nu ninge niciodata, insa la cotele de altitudine maxima, din cand in cand, poate ploua cu grindina, in insula nu se utilizeaza sisteme de incalzire a locuintelor.
Partea de sud, care este mai calduroasa, zona de coasta, ofera turistilor o varietate de alternative pentru petrecerea vacantei: plaje amenajate cu nisip fin adus tocmai din Maroc (Caletha), plaje mai pustii si mai salbatice neamenajate, zone de coasta populare pentru surferi, zone de golf unde apa a creat adevarate piscine naturale (forme naturale sapate in stanca de catre Ocean, atat de perfecte incat le poti asemana cu niste ligheane)!
Madeira impresioneaza inca de la sosire pe aeroport!
Am citit cateva detalii inainte de plecare, anume ca cele doua piste principale ale aeroportului din Madeira aveau doar 1,6 kilometri lungime atunci cand au fost date in folosinta, in anul 1964, ulterior pista a fost prelungita si acum se aterizeaza in conditii de siguranta. Ghidul ne-a comunicat ca aeroportul a luat chiar si un premiu Mondial de Excelenta, inginerii avand la dispozitie pentru proiectare dimensiunile relativ reduse ale insulei, o adevarata provocare pentru ei sa-l proiecteze pentru a fi util si functional, iar pentru piloti, sa aterizeze in siguranta! 🙂 Tot cu Tap Portugal as zbura, ei sunt specializati si instruiti pentru a ateriza aici!
In Funchal, am descoperit orasul istoric cu stradute inguste si intortocheate, cu cladiri vechi, care inca mai pastreaza farmecul mestesugurilor de altadata, pe zidurile caselor si usi, picturile insufletesc locul (piscturi realizate in cadrul unui proiect local de revigorare a centrului istoric parasit), oamenii sunt veseli, pe strazi se aude muzica si oceanul tine ritmul cu fiecare val care se loveste de stanci…
Orasul este plin de viata cu spatii verzi, gradini mediteraneene, zone plantate cu bananieri si copaci cu flori, piata centrala de fructe si legume, reprezentativa pentru vizitatori este gradina centrala din Funchal!
Bucataria locala se bazeaza in special pe fructe de mare si fructe locale, portughezii stiu sa gateasca fructele si sa le armonizeze cu mancarurile de baza.
Mancaruri traditionale portugheze: SPADA (contine carne de peste-spada, banana si sos local dulce din fructul pasiunii), SPADATA (frigarui de porc pe tapuse – influenta spaniola), supa de spanac, poncha – bautura locala un amestec din trestie de zahar (Aguardente-Cana), miere si suc de fructe (care ii ofera aroma si culoarea specifica)…
De vizitat in Madeira:
– centrul vechi Funchal cu piata de flori si legume
– Excursie la Porto Santos cu ferry, o insula mica si linistita in oceanul Atlantic care cuprinde mai multe culmi muntoase in partea de nord cu peisaje magnifice si formatiuni calcaroase, iar in partea de sud intinderi de plaje cu nisip fin. Tot aici veti afla case traditionale tipice si satul fantoma (in prezent cu un singur locuitor!) Insula, odata locuita de Columb, detine un aeroport civil si un port.
–Jeep safari pe munte: multa adrenalia pe cele mai inguste strazi (o singura banda de mers, din loc in loc prevazute spatii laterale pentru refugiu in caz ca 2 vehicule pe 4 roti vor sa treaca unul pe langa celalalt) . Mai mult, muntele abrupt a fost terasat de localnici pentru a putea cultiva legume, astfel au fost create cai de acces cu inclinatie de pana la 45 grade! O adevarata aventura off-road pe serpentine de munte, descoperi vegetatie de padure de pin, arbusti de afin, leandru si eucalipt!
–Levada – sistem impresionant de irigaţie local, aceste canale (levadas) folosesc si la producerea energiei electrice, capteaza izvoarele din munte şi impanzesc insula intr-o reţea de peste 1600 de km. Levada valley tour – preluare de la hotel, asistenta turistica locala, transport si echipament, 35 euro/pax
–Excursie la Porto Moniz– in partea de nord a insulei unde se gasesc vestitele piscine naturale sculptate in roca de valuri (aprox 30 euro excursie de o zi)
–vizita 1 zi la Ponta de São Lourenço – rezervatie naturala cu un peisaj virgin unde muntele se impleteste armonios cu apa oceanului, iar privelistea fantastica de la inaltime iti taie respiratia! Se recomanda o tinuta lejera si confortabila de mers;
–croaziera in Ocean pentru a observa delfinii in mediul lor natural (aprox 30 euro/persoana)
–casutele traditionale din Santana, casute viu colorate in forma triunghiulara, unele inca locuite, cele mai multe transformate in muzeu, o astfel de excursie de o zi costa 35 euro/persoana.
Tur privat pe Insula
Tour – jumatate de zi – 37 euro/persoana
Tour – zi intreaga – 69 euro/persoana
Ce modalitate mai bună de a cunoaște insula decat in propriul ritm de petrecere a timpului liber? Este o mare oportunitate de a lua un tur cu ghid local care sa va arate secretele insulei.
Un tur de 1 zi in partea de vest v-ar duce la Camara de Lobos si Cabo Girão – cea mai mare faleza de stanci din Europa si a doua cea mai mare din lume; Ribeira Brava si vis a vis Encumeada, de-a lungul drumului pitoresc, care trece satul São Vicente, drum interesant de stancă prin tuneluri de roca si cascade, catre mica statiune de pe litoral Porto Moniz cu faimoasele piscine naturale de roca vulcanica.
În est, este Pico do Arieiro – cel mai inalt punct de pe insula accesibil cu vehicul; Parcul Natural de Ribeiro si padurea Laurisilva; Faial si Santana cu vile tipice “acoperiș de paie”. Calatoria de intoarcere va transpune in trecut, veti vedea satul Porto da Cruz si Machico cu golful sau frumos.
Pentru un tur de jumatate de zi, cu un peisaj cu adevarat uimitor, este centrul insulei – Pico dos Barcelos, unul dintre cele mai bune punctele de vedere ale golfului Funchal, apoi la cel de la Eira do Serrado care ofera o vedere spectaculoasa peste satul Curral das Freiras.
Un pachet cu avion in Insula Madeira, sejur 7 nopti, cazare hotel 4 stele, porneste de la 600 euro in lunile de primavara si toamna si poate depasi 1000 euro in luna august, in functie de tipul de masa ales, categorie si facilitati hotel..
Da! Un loc în care aș reveni cu drag!
Obrigada Madeira!