Insula Zakynthos, un paradis natural în Marea Ionică

Cu resurse naturale spectaculoase: munți, roci, peșteri, plaje diverse, apă cristalină, toate adunate pe o bucată de pământ de aproximativ 40 km lungime si 20 km lățime, în Marea Ionică.
Nu degeaba insula Zakynthos a fost ținta cotropitorilor de-a lungul timpului, venețienii fiind cei care și-au lasat cel mai mult amprenta d.p.d.v. cultural și arhitectural. Dupa cutremurul din 1953 patrimoniul cultural a fost reconstruit și acum insula găzduiește stiluri arhitecturale multiple, arhitectural remarcându-se: orașul port Zante, biserica St. Dionysius, școala. Insula nu are activitate industrială, locuitorii trăiesc din turism, din producția de măsline, vin, citrice, turiștii își pot găsi un refugiu natural și pot experimenta bogățiile comunității locale.
Mai mult decat o destinație de plajă obisnuită, aici întâlnești o diversitate de plaje și golfuri dintre care poți alege: plaje cu nisip fin, cu nisip și cu pietriș (Navagio), cu pietricele (St Nicholas), cu pietre (Limnionas, Porto Roxa), plaje sălbatice neamenajate (Gerakas), plaje partial amenajate cu zone protejate destinate cuiburilor broaștelor țestoase Caretta Caretta (Kalamaki) ori plaje amenajate cu șezlonguri și umbrele (Banana, Tsilivi)!
O altă atracție a insulei o reprezintă broaștele țestoase care populează planeta încă din timpul dinozaurilor, cele care trăiesc aici Carreta Carreta au capul pătrat cu cioc proeminent, nu se retrag în carapace, trăiesc pana la 60 de ani, ca adulti pot cantări și 150kg și pot ajunge la 1 m lungime! Sunt însă o specie pe cale de dispariție din cauza oamenilor și poluării, de aceea este necesar ca turiștii sa fie informați despre fragilitatea resurselor naturale care pot fi compromise dacă nu sunt consumate responsabil, observarea faunei recomandându-se a se face fără a deranja, în liniște, de la distanță. De multe ori turismul practicat este unul agresiv prin utilizarea excesivă a luminii aparatelor foto, a accesului în habitatul natural cu vapoare de mare capacitate și cu motoare puternice care poluează, a curiozității turiștilor de a urmări sau prinde anumite exemplare pentru a le observa îndeaproape, producandu-le stres.
Dacă ajungi la plaja Agios Sostis, urcați pe mica insulă Cameo, un punct de belvedere pitoresc, apa de un albastru clar, accesul costa 5 euro/adult (în costul biletului aveți inclus un breloc cu poza dumneavoastră ca suvenir), urcarea pe insulă se face pe un pod de lemn suspendat peste apa, merită experiența pentru o scurtă vizită, chiar daca la intrarea în apa sunt pietre!
Nu rata Keri, o zonă sălbatică din sudul insulei, la plajele sălbatice și la peșterile Keri Caves se poate ajunge doar cu vasul (un vas mic de 6-7 persoane, fără căpitan se poate închiria de la 60 euro/ora, 90 euro/2 ore, pentru ai multe ore se poate negocia), este o experiență unică, locurile în care te poarta marea sunt de vis, poți lega această activitate ca să descoperi și insula Marathonisi de pe mare, insula nelocuită de oameni, dar locuită de Caretta Carreta, recunoscută ca sanctuar al broaștelor țestoase!
Navagio este un loc destul de promovat și ca atare aglomerat, accesul la mica plajă unde a naufragiat vasul de marfă nu mai este permis turiștilor din motive de siguranță, mediul stâncos corodează sub acțiunea curenților și se pot prăbuși, accesul până lână plajă se face pe mare. Plaja mai poate fi văzută de sus de pe stânci, de la balconul View Point.
Zante Town are o viață de noapte activă de care se bucură tinerii, la lumina dimineții nu mai pare atât de atragător din cauza gunoaielor adunate peste noapte și a mirosurilor din port.
Gastronomia locală este bazată pe produse făcute din materia primă locală: măsline, vin, oțet, citrice, fructe de mare, așadar în meniurile tavernelor tradiționale găsim: salata grecească locală, conopida fiartă în lapte și gratinată, brocoli, vinete cu usturoi, fasole verde la tigaie, cunoscutul iaurt de capră și brânza feta, souvlaki, gyros, moussaka, produsele din pește și fructe de mare, portocalopita, celebrele clătite! Suse: www.wwf.gr

Având în vedere că sistemul public local de transport nu este foarte bine pus la punct, serviciul rent a car rămane o variantă preferată atunci când vrei să vizitezi insula în ritmul propriu, prețul unei mașini cu 5 locuri, AC, pornește de la 50 euro/zi, pentru mai multe zile închiriate se poate negocia, mașina vă este adusă de șofer la locația de cazare, tot acolo se predă la retur, cu plinul făcut! Verificați ca mașina închiriată să aiba asigurare full, aici infrastructura de acces nu este cea mai bună, cele mai multe drumuri sunt înguste!
Dacă ești mai comod și dorești să îți planifici dinainte timpul, poți rezerva excursii cu preluare de la hotelul tău, astfel:
1. Shipwreck Cruise with pick up – Full Day Tour
Pick up from hotels in: Alykes, Alykanas, Amoudi, Kypseli, Tragaki, Tsilivi, Zakynthos Town, Vasilikos, Argassi, Kalamaki, Lagana, Agios Sostis and Keri. 40 euro/adult, 20 euro/copil, include preluare de la hotelul tau si retur, croaziera pe mare, 2 opriri pentru înot, vizita Blue Caves și Navagio, însoțitor tur engleză.

2. Seară tradițională grecească
Pick-up available from hotels located in Alykes, Alykanas, Amoudi, Kypseli, Tragaki, Tsilivi, and Zakynthos Town. 42 euro/adult, 20 euro/copil, pretul include: preluare si retur la hotelul tau, meniu: cina, desert, apa, vin, atmosferă grecească.

3. Turtle Island Cruise
Pick-up available from hotels located in Alykes, Alykanas, Amoudi, Kypseli, Tragaki, Tsilivi, Zakynthos Town, Vasilikos, Argassi, Kalamaki, Lagana and Agios Sostis. 35 euro/adult, include preluare de la hotelul tau si retur, croaziera pe mare, însoțitor tur engleză.

Posibil sa iti mai placa...