Incepand cu data de 1 ianuarie 2002, cetatenii romani posesori de pasapoarte valabile pot calatori fara vize, pentru o perioada de scurt sejur, in urmatoarele state: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Suedia.

Tabel cu regim vize pentru cetatenii romani: tabel


Calatoriile efectuate intr-unul sau in mai multe state din spatiul Schengen, in scopuri turistice sau de afaceri, in vederea participarii la reuniuni stiintifice si sportive sau vizitarii rudelor nu trebuie sa depaseasca 90 de zile pe parcursul unui semestru, luandu-se in calcul prima intrare in spatiul Schengen.
Depasirea cu o singura zi a perioadei mentionate reprezinta sedere ilegala si, in mod automat, la iesirea din spatiul respectiv, datele personale din pasapoartele celor in cauza sunt comunicate Sistemului de Informatii Schengen.
Drept urmare, autoritatile competente instituie, pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani, masura interzicerii intrarii in statele membre Schengen fata de persoanele care nu au respectat regula sederii de pana la 90 de zile.
Totodata, institutiile abilitate ale statului pe teritoriul caruia s-a inregistrat sederea ilegala informeaza autoritatile romane care, potrivit reglementarilor in vigoare, intreprind, fata de cei vinovati, masura retragerii pasaportului romanesc pentru o perioada de pana la 3 ani.

Decizia interzicerii intrarii in spatiul Schengen este luata, de asemenea, la cererea oricarui stat membru in situatia in care, pe teritoriul sau, un cetatean roman desfasoara munca la negru - indiferent de durata sederii.

In acest sens, este necesar ca toti cetatenii romani ce intentioneaza sa initieze activitati lucrative - inclusiv pe termen scurt, sezonier - sa obtina inainte de a intra in spatiul Schengen vize de munca de la ambasadele statelor respective la Bucuresti.
Persoanele aflate in vizite de scurt sejur pe teritoriul unui stat Schengen nu pot solicita autoritatilor locale obtinerea de vize pe termen lung sau pentru munca ori prelungirea valabilitatii unei vize obtinute anterior.

La sosirea intr-un stat din spatiul Schengen, cetatenii romani au obligatia sa respecte legile si reglementarile locale.
In acest context, semnalam ca desi termenul in care un cetatean strain trebuie sa se inregistreze la politia locala difera de la un stat la altul, Conventia de Aplicare a Acordului Schengen prevede un interval de 3 zile lucratoare de la data intrarii.

Statele membre Schengen solicita indeplinirea urmatoarelor conditii de intrare in spatiul respectiv:

- Pasaport valabil pentru inca cel putin 6 luni de la data intrarii, cu exceptia Danemarcei, unde aceasta perioada este de numai 3 luni;
- Persoana sa nu fie indezirabila (sa nu aiba interdictie de intrare in vreuna din tarile membre Schengen);
- Asigurare medicala.
- Asigurarea medicala (de sanatate) se refera la asigurarea de asistenta turistica prin care se acopera riscul de asistenta oferita persoanelor aflate in dificultate in cursul unor deplasari sau al unei absente de la domiciliu sau de la locul resedintei permanente;
- Asigurare auto de raspundere civila (Cartea verde);
- Stare tehnica buna a autoturismului;
- Pachet de servicii turistice.

In cazul in care calatoria (individuala sau in grup) se efectueaza cu servicii platite printr-o
agentie de turism, trebuie prezentat, obligatoriu, in original, voucherul agentiei (documentul care confirma plata si rezervarea pachetului de servicii contractat cu agentia de turism).
La punctele de frontiera ale granitei externe a spatiului Schengen, autoritatile de frontiera pot dispune masura intreruperii calatoriei persoanelor care nu au un pasaport valabil in situatia ca documentul amintit este deteriorat sau falsificat, daca nu au suficiente mijloace de subzistenta (o suma de bani, in EURO sau alta valuta liber convertibila, carti de credit sau cecuri de calatorie), nu poseda asigurare medicala sau bilet de calatorie dus-intors.
Masura intreruperii calatoriei la frontiera externa Schengen poate fi dispusa si atunci cand autoturismul nu este asigurat sau prezinta defectiuni tehnice ori persoana in cauza are interdictie de intrare in spatiul de referinta.
Tarile candidate la Uniunea Europeana - dintre care unele constituie state de tranzit pentru cetatenii romani spre spatiul Schengen - solicita aceleasi conditii generale.

Viza Dubai: detalii aici


Viza Egipt: detalii aici


Viza Thailanda: detalii aici

Asiguram asistenta obtinere viza pentru serviciile contractate prin agentia noastra!
 


 
 

CURS VALUTAR
[]
USD: 4.2268
EUR: 4.7581
CHF: 4.1488

CONVERTOR VALUTAR [bnr +3%]
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 


Site-ul folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies
www.turismin.ro