Conditii de calatorie >> Conditii cazare


Conditii de calatorie Egipt  Click aici


Conditii de calatorie Dubai  Click aici


Conditii de calatorie Turcia  Click aici


CAZARE SI REGIM MASĂ
Prin demipensiune se întelege mic dejun si cină, iar prin pensiune completă - mic dejun, dejun si cină pentru fiecare noapte de sejur. Cazarea în regim demipensiune începe cu cina din ziua sosirii si se termină cu micul dejun din ziua plecării. Uneori, masa se poate pierde datorită sosirii la hotel după momentul închiderii bucătăriei sau plecării înainte de deschiderea acesteia dimineata. În anumite situatii, turistului i se poate pregăti un pachet corespondent mesei pe care o va pierde.
Felurile de mâncare sunt prezentate sub formă de bufet si apartin bucătăriei internationale, însă există si feluri nationale.
Cu cât categoria hotelului este mai mare, cu atât meniul este mai variat. Băuturile de la masă nu sunt incluse în pret, cu exceptia hotelurilor care precizează acest lucru, în special cele cu regim „all inclusive", aceste regimuri fiind diferite de la hotel la hotel. Desi mare parte din hoteluri pregătesc un bufet separat pentru copii, cu meniu variat, unele hoteluri pregătesc si/sau numai variante de tip fast-food. Sortimentul de băuturi din minibarurile din camere precum si intervalul la care este aprovizionat sunt stabilite de către administratia hotelului.
Toate hotelurile si mijloacele de transport sunt clasificate de către Autoritătile Nationale de Turism ale tărilor de destinatie, conform procedurilor interne si normativelor locale, care diferă de la o tară la alta si de la un tip de destinatie la altul, fiind opozabile în fata tuturor organelor de control ale tărilor de outgoing. Aceste clasificări ale gradelor de confort si nivel de servicii, acordat sub număr de stele, diferă de clasificările practicate în România.
Cazarea se va face la hotelul pentru care turistul primeste confirmarea si achită contravaloarea. În anumite situatii, hotelierii vând locuri peste capacitatea de cazare a hotelului. În aceste cazuri, dacă sejurul nu a început, Agentia va propune alternative de aceeasi calitate si în aceeasi marjă de pret. Dacă sejurul a început hotelul este responsabil pentru găsirea unei alternative de aceeasi calitate sau superioară (standard hotelier); agentia va interveni activ prin reprezentantul local pentru a oferi asistentă turistilor în vederea solutionării acestor situatii, dar nu este responsabilă pentru situatiile de acest gen intervenite. Solutia, conform normelor internationale, este redirectionarea turistilor la un hotel de cel putin aceeasi categorie ca si cel rezervat initial.
Pentru rezervări "last minute" sau pe listă de asteptare nu putem garanta disponibilitatea hotelului ales; la momentul primirii unui răspuns există posibilitatea confirmării hotelului ales sau a unui hotel-alternativă din catalog ori din afara acestuia, în cazul în care nici unul din hotelurile contractate nu este disponibil.
Restaurantele si barurile functionează după un orar stabilit de administratia hotelului. Cafenelele în aer liber, restaurantele si barurile de pe teritoriul hotelului (în apropierea mării sau a piscinei) îsi desfăsoară programul în functie de conditiile de vreme. În catalog este indicată suprafata camerelor incluzând balcoanele si băile.
Tarifele pentru închirierea sălilor de conferinta si a echipamentelor le putem oferi la cerere.
Suplimentele pentru cinele festive (Paste, Crăciun, Revelion) sunt precizate separat pentru fiecare hotel în parte.
CAMERA: se repartizează de către administratia hotelului, în functie de numărul de camere disponibile din categoria confirmata în voucher, si acest lucru nu poate fi predeterminat sau influentat de agentie. Orice probleme legate de amplasarea, aspectul sau disfunctiile tehnice ale camerei se rezolvă direct de către client la receptie asistat de reprezentantul local. Exista situatii în care camera triplă este o cameră dublă cu pat suplimentar (mai ales în cazul hotelurilor de oras). De asemenea, pentru tipul de cazare cameră dublă cu doi copii până în 12 ani, se asigură pentru acestia un singur pat suplimentar, pat pliant sau canapea, în functie de disponibilitatea si dotarea hotelului. În conformitate cu normele internationale, în ziua sosirii, cazarea se face cel mai devreme la ora 14:00, iar în ziua plecării camerele se eliberează până la ora 12:00. La check-out va trebui ca turistii să predea la receptie cheile camerei, brătarile, cartelele pentru prosoape si să achite consumatiile si serviciile de care au beneficiat suplimentar. La cererea turistului, hotelul poate accepta, în functie de politica proprie si diponibilitate (uneori contra cost), early check-in (cazare mai devreme de ora 14:00) si late check-out (eliberarea camerelor mai târziu de ora 12:00). Sosirea mai târziu sau plecarea mai devreme datorate orelor de zbor nu îndreptatesc turistul să folosească camera altfel decât regulilor mai sus mentionate.
În majoritatea hotelurilor este interzisă introducerea alimentelor si băuturilor din afară. Pentru anumite facilitati din cameră sau hotel hotelierii pot solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif, sezlonguri, umbrele, saltele, prosoape la piscină sau pentru plajă etc.); precizati turistilor să solicite receptionerului, în momentul sosirii la hotel, să îi informeze în privinta acestor costuri extra.
Hotelul nu îsi asumă răspunderea pentru obiectele de valoare, bani sau documente, nedepozitate în seif. Exista seif în cameră cu plata sau gratuit, la receptie, individual sau comun. Recomandăm păstrarea valorilor, banilor, pasaportului si a documentelor de călătorie în seif. În cazul în care un turist este victima unui furt, trebuie să se adreseze urgent politiei locale si să solicite întocmirea procesului verbal, având optiunea de a solicita si asistenta reprezentantului nostru local.
Pozele prezentate în site sunt cele puse la dispozitie de hotel la momentul editarii articolului si sunt cu titlu de prezentare. Se poate întâmpla ca din cauza unor lucrări de constructii sau amenajare fotografiile cuprinse în cataloage să nu mai reflecte exact elementele prezentate în catalog la momentul sosirii dumneavoastră. De asemenea, pe perioada derulării sejurului, se poate întâmpla ca aceste lucrări să continue, putând crea un disconfort minim si o limitare temporară a accesului la anumite tipuri de servicii descrise în catalogul principal (de exemplu, accesul la o piscină sau un teren de sport).

TIPURI DE PENSIUNE:
BB (Bed&Breakfast) - include doar mic dejun (tip bufet suedez), băuturi gratuite: ceai, cafea, apă (în functie de politica hotelului)

HB (Half Board) / demipensiune - mic dejun si cină (tip bufet suedez), băuturi gratuite: ceai, cafea, apă - doar la micul dejun (în functie de politica hotelului).

FB (Full Board) / pensiune completa - mic dejun, prânz si cină (tip bufet suedez). Băuturile la masa de prânz si cină sunt contra cost, la micul dejun sunt stabilite în funtie de politica hotelului.

AI (All Inclusive) / totul inclus - pensiune completa, băuturi non/alcoolice de fabricatie locală (sortimentul băuturilor este stabilit de către administratia hotelului), accesul gratuit la anumite facilitati sau servicii ale hotelului.

UAI (Ultra All Inclusive) - pensiune completa, băuturi non/alcoolice de fabricatie locală, accesul gratuit la anumite facilitati sau servicii ale hotelului. În majoritatea hotelurilor, dar nu toate, sunt incluse si mai multe tipuri de băuturi alcoolice de import (sortimentul băuturilor este stabilit de către administratia hotelului).
De asemenea, perioada si orele între care pot fi luate mesele sau consumate băuturile alcoolice si nealcoolice sunt stabilite de către administratia hotelului si pot diferi de la hotel la hotel.
Regimul all inclusive, cu toate variatiile sale (în denumire - ultra all inclusive, special all inclusive, all exclusive all inclusive, hapiness all inclusive etc. sau în servicii - regimul poate fi completat cu: gustari între mese, băuturi alcoolice internationale, accesul la anumite facilitati sau servicii), este un regim stabilit de administratia hotelurilor si poate suferi modificări în orice moment. În catalogul nostru sunt precizate serviciile extra cost asa cum ne-au parvenit la momentul editarii catalogului.
Orice modificare intervenita si transmisă biroului nostru este transmisă în format electronic si postata pe site-ul de referinta www.turismin.ro. La sosirea la hotel, turistul trebuie să solicite descrierea acestui sistem de la receptie, pentru a nu exista neclaritati în privinta serviciilor gratuite sau contra cost.
Agentia nu îsi asumă nici o responsabilitate pentru informările pe care hotelul în nume propriu le face turistilor referitor la aceste servicii.

FACILITATI:
Hotelurile activează atât sistemul de încălzire al piscinelor exterioare cât si cel al camerelor doar în sezonul de iarnă; ele îsi rezervă dreptul unilateral de a stabili temperatura de încălzire si momentul când va fi oprit sistemul.
La momentul la care membrii echipei de animatie sau supraveghere îsi termină programul, copiii pot rămâne în cluburile de copii sau în spatiile special amenajate doar sub supravegherea adultilor.
În majoritatea hotelurilor aparatele de aer conditionat functionează în regim de răcire (sistemul de aer conditionat poate fi centralizat sau cu utilizare individuală; în cazul în care sistemul este centralizat administratia hotelului stabileste perioada din an si orele între care acesta functionează).
Marea majoritate a hotelurilor dispun de servicii de asistenta medicală la cerere. Aceste servicii sunt extra cost. În cazul în care este necesară asigurarea medicală, vă rugăm să informati turistii să contacteze compania de asigurări la numărul de telefon indicat pe polita. În caz contrar, compania de asigurări nu va putea acoperi cheltuielile de tratament - vă rugăm să verificati conditiile politei la Agentie si să luati cunostinta cazurile care nu sunt acoperite de polita.
Bacsisul este acceptat si apreciat, dar lipsa lui nu se reflecta asupra calitatii serviciilor.
Din motive stabilite de administratia hotelului, atât ora la care apa din piscine este tratata chimic precum si orele între care piscinele sunt inaccesibile sunt diferite, programul lor de functionare, de la caz la caz, putând fi consultat la receptia hotelului. Recomandăm persoanelor cu pielea sensibilă să-si consulte medicul înainte de plecare si să îsi procure medicatia specifică, precum si creme dermatologice cu factor de protectie solară mai ridicat.
Datorita faptului că mare parte din hoteluri au un număr foarte mare de camere, exista posibilitatea defectarii sau deteriorării anumitor componente din dotarea camerelor, băilor ori facilitatilor comune. Astfel, unele dintre acestea necesita reparatii permanente. În situatia constatarii acestor neconformitati, vă sfătuim să formulati de îndata o cerere de reparatie la receptia hotelului. În acelasi sens, în multe regiuni turistice au loc lucrări de constructii care tin atât de unitatile hoteliere, cât si de infrastructura zonei, pe care nu le putem prevedea, influenta ori împiedica.

RECOMANDĂRI HOTELURI
Regulamentul intern de functionare al hotelurilor poate interzice consumul de alimente si băuturi în alte spatii decât cele special amenjate în acest sens, inclusiv în camere, fiind interzisă atât părăsirea sălii de mese cu alimente, precum si introducerea de produse perisabile alimentare si băuturi din exteriorul hotelului în scopul consumului imediat.
Aceste norme sunt impuse la nivel national si determinate de măsurile de prevenire a toxinfectiilor alimentare produse de păstrarea inadecvata a alimentelor în tarile cu climă caldă.
În majoritatea hotelurilor, în restaurante si locatiile special mentionate, se impune sub forma unui cod de tinuta o vestimentatie decenta. De aceea, recomandăm bărbatilor pantalon lung, iar femeilor - fusta.

EXCURSII OPTIONALE: sunt organizate de biroul local. Orice reclamatie referitoare la organizarea si desfăsurarea programelor optionale trebuie rezolvata la fata locului, turistii fiind asistati de reprezentantul local. Reclamatia nu este valabilă dacă este formulata exclusiv la întoarcerea în tară. Agentie nu îsi angajează responsabilitatea pentru excursiile achizitionate de la alte agentii locale, întrucât pentru noi calitatea organizării excursiilor si siguranta personală a turistilor nostri pe parcursul derulării acesteia sunt esentiale. Solicitati reprezentantului Agentiei informatii cu privire la conditiile în care se va desfăsura excursia optională: numărul minim de persoane de care este nevoie pentru acordarea unui ghid vorbitor de limbă română sau engleză, itinerariu, orele si locul din care veti fi preluati etc.

PRETUL PACHETULUI: prezentat pe site-ul www.turismin.ro sunt exprimate în lei/euro si sunt valabile de la data publicării pentru perioadele specificate. Pretul reflecta costul pe tip de cameră în functie de vârsta ocupantilor. Preturile nu includ taxa de viză (care se achita la sosire pe aeroportul de destinatie sau către autoritatea emitenta a vizei), excursii optionale, alte mese sau apa, băuturi răcoritoare si alcoolice în afară de cele precizate expres ca făcând parte din regimul de masă al hotelului, bacsisuri, alte rezervări de servicii în locul de sejur sau orice tip de cumpărături personale.
Serviciile de cazare sunt precizate ca număr de zile hoteliere, zi hotelieră însemnând ora 14:00 - ora 12:00 în următoarea zi, respectiv noapte de cazare. În cadrul pachetului prima si ultima zi sunt considerate zile de transport.
Pentru fiecare oferta se precizează ce este inclus în pretul afisat.
Preturile stabilite în contract pot fi modificate, aveti obligatia de a achita taxele suplimentare anuntate înainte de începerea programului turistic dacă modificarea are loc ca urmare a variatiilor costurilor de transport, inclusiv costul carburantului, redeventelor si taxelor aferente serviciilor de aterizare, debarcare/îmbarcare în porturi si aeroporturi si a taxelor de turist, cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii turistice contractat.
Pentru turistii străini care achizitionează pachete charter cu plecare din România sunt valabile preturile pachetelor prezentate în oferta (site etc). Pentru solicitarile de cazare individuală pentru cetateni străini preturile afisate nu sunt valabile si ele trebuiesc solicitate conform procedurilor la adresa office@turismin.ro.În cazul în care doriti să luati cu dvs. în călătorie un animal de companie, solicitarea va fi transmisă pe adresa office@turismin.ro si se va astepta confirmarea în scris din partea companiei aeriene si a hotelului că animalul de companie poate fi transportat si tinut în hotel pe perioada sejurului. Turistii au obligatia de a se informa cu privire la autorizatiile care trebuiesc obtinute pentru transportarea unui animal de companie în afara spatiului României de la autoritatea veterinară competenta.

OFERTE SPECIALE
Rezervările operate la preturile standard sau oferte speciale nu pot fi anulate si refăcute dintr-o oferta specială nouă, cu pret mai mic.

POLITICA DE PRET PENTRU COPII
Pentru copiii sub doi ani (infanti) se percepe un cost diferit de la o destinatie la alta, acestia neavând alocat loc în avion si masă la hotel. Unele hoteluri însă percep cost de cazare pentru infanti, de aceea pretul pachetului poate fi precizat pe un anume tip de cameră cu vârsta copiilor începând de la 0 ani.
Reducerile pentru copii se acordă copiilor care NU au împlinit vârstele specificate până la data plecării.
Minorii care călătoresc singuri sau doar cu unul dintre părinti vor trebui să prezinte la vamă acordul parental al ambilor părinti sau al părintelui care îl însoteste (după caz), dat în fata notarului public, în formă autentică. Pentru mai multe detalii accesati www.politiadefrontiera.ro.
În cazul în care copilul împlineste 2 ani pe parcursul sejurului, el este considerat copil de 2 ani împliniti. În camerele atipice (family room, vile, apartamente etc.) copilul se consideră de la 0 ani si are întotdeauna cost pentru cazare.

CONDITII DE CĂLĂTORIE
Sunt valabile prevederile Contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice încheiat de agentie cu turistul, legislatia în vigoare si informatiile cuprinse în ofertele, prezentate în catalog, pe pagina de internet www.turismin.ro si transmise prin intermediul newsletterelor periodice.

FORMALITATI DE IESIRE DIN TARĂ
Pentru a călători în afara tarii este nevoie de pasaport valabil minim sase luni de la data returului/carte de identitate, pagini libere pentru aplicarea vizei, asigurare medicală - uneori optională, diferite confirmări prealabile de servicii. Mai multe detalii găsiti pe www.politiadefrontiera.ro.
Agentia nu poate fi tinut răspunzător pentru cazurile în care clientul se prezinta pentru plecare după ora limita indicata, nu prezinta toate documentele necesare călătoriei ori în cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontieră de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite să părăsească teritoriul propriu.
Femeile gravide au nevoie de o recomandare specială de la doctor (tradusă si în limba engleză) conform căreia au voie să călătoarescă cu avionul. Transportul cu avionul nu se recomandă mamelor după a 32-a săptamână de graviditate.
Căpitanul aeronavei poate refuza însă îmbarcarea si înainte de acest termen în cazul în care consideră necesar. În cazul îmbarcării, pasagera călătoreste pe propria responsabilitate.
Pentru mai multe informatii, vă rugăm consultati si: http://www.tarom.ro/termeni-si-conditii-de-calatorie/
http://www.skyairlines.net/en/generaltrules.sky.

DOCUMENTE DE CĂLĂTORIE
Turistii vor primi documentele de călătorie la momentul achitarii contravalorii integrale a pachetului către Agetie (momentul achitarii însemnând momentul intrării sumelor în contul Agentiei). Procedurile de check-in încep cu minim două ore înainte de ora de decolare; turistii sunt rugati să se prezinte la aeroport la acest termen. Prin documente de călătorie întelegem biletul de avion, voucherul si asigurarea medicală, se pot adăuga alte materiale descriptive pentru destinatia turistică. Turistii trebuie să le păstreze cu atentie, deoarece în cazul pierderii sau deteriorării acestora înlocuirea este dificilă si implică costuri suplimentare. Se accepta gratuit bagajele până la 20 kg/persoană; în cazul copiilor sub 2 ani nu se accepta bagaj separat pentru copil. Conditiile si interdictiile, măsurile de siguranta, eventualele modificări în orarul de zbor impuse unilateral de către companiile aeriene pot influenta derularea sejurului contractat.

FORTA MAJORĂ SI CAZUL FORTUIT
Situatiile de forta majoră si caz fortuit, cum ar fi: războaie, cutremure, greve, fenomene naturale, pandemii dar fără a se limita la acestea si în special conditiile meteo nefavorabile nu incumbă societatii Leisure Operator despăgubiri ori compensatii.
Agentie nu isi asumă plata niciunei taxe si nu suporta nici un cost suplimentar (cazare, transport, masă) pe care turistul trebuie să le suporte în cazul anulării temporare a unui zbor, autocar sau vapor decisă de societatea de transport sau de autoritati din motive de securitate (conditii meteo, grevă, incidente tehnice, deflagratii, conflicte armate etc).
În caz de forta majoră Agentia nu se face responsabila iar turistul nu pot solicita nici un fel de compensatie pentru schimbarea de orar sau itinerar chiar dacă acestea intervin după înmânarea documentelor de călătorie, aceste situatii fiind astfel circumstantiate de reglementarile europene în materie de trafic aerian.
În cazul în care compania aeriană transportatoare este nevoita să modifice orarul de zbor, datorita traficului aerian sau altor motive operationale, Agetie va comunica în cel mai scurt timp posibil aceste informatii. Exista posibilitatea decalajelor în comunicare care vin din rapiditatea cu care compania aeriană ne comunică în scris aceste schimbări. Agentia nu este responsabila de modificările de orar si de posibilele întârzieri.

Recomandări Politia de Frontieră Română
Înainte de plecarea în străinătate, contactati ambasada statului în care veti efectua călătoria, precum si ambasadele tarilor de tranzit pentru obtinerea de informatii suplimentare referitoare la legislatia locală. De asemenea, conditiile speciale de călătorie în statele de destinatie pot fi aflate de la reprezentantele diplomatice românesti din străinătate.
Cetatenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen si Spatiului Economic European, în următoarele conditii:
la trecerea frontierei, prin punctele de trecere deschise traficului international, se legitimează cu cartea de identitate sau pasaportul valabile (vezi lista statelor care permit intrarea în tară pe baza cărtii de identitate); nu se află în niciunul din cazurile de limitare a exercitarii dreptului la liberă circulatie în străinătate.
Ca cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, românii beneficiază de un control minim la trecerea frontierei, ce consta într-o verificare rapidă si imediata a documentelor de călătorie pentru stabilirea identitatii.
Controlul se efectuează pe culoarul (culoarele) special amenajat - pentru cetateni U.E. si S.E.E. - iar, la final, Politia de Frontieră nu aplică, în documentul de călătorie, stampila de intrare / iesire în/ din tară.
Într-o manieră aleatorie ori în baza unor analize de risc, politistii de frontieră pot efectua controale mai riguroase/suplimentare asupra persoanelor si mijloacelor de transport/obiectelor acestora, respectându-se întotdeauna prevederile legislatiei în vigoare.
Dacă se constata că nu sunt îndeplinite conditiile de iesire din tară, seful punctului de trecere a frontierei dispune întreruperea călătoriei.
Membrii de familie ai cetatenilor români, care nu sunt cetateni ai Uniunii Europene, pot iesi de pe teritoriul României în baza unui pasaport valabil si a vizei de intrare, cu exceptia cazurilor în care obligativitatea vizei este desfiintata în conditiile legii.
Membrul de familie care nu este cetatean al Uniunii Europene, dar este în posesia unui document valabil, care atesta rezidenta pe teritoriul unui stat membru (în calitate de membru de familie al unui cetatean U.E.), este scutit de obligativitatea obtinerii unei vize.
În cazul cetatenilor români minori, iesirea din tară se face cu respectarea prevederilor Legii 248/2008.
Politia de Frontieră Română recomandă respectarea termenului de sedere în statele de destinatie, precum si documentarea prealabilă, la reprezentantele diplomatice ale acestor tari din Romania, cu privire la conditiile particulare de intrare si sedere în fiecare dintre aceste state.
Lista statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen si Spatiului Economic European.
Cele 27 state membre ale Uniunii Europene sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Portugalia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Romania, Spania, Suedia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.
Cele 25 state membre ale Spatiului Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Liechtenstein face parte din Spatiul Economic European.
Lista statelor care permit intrarea pe baza cărtii de identitate: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Termemul legal de sedere Cetatenii români - ca cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene - se bucură de dreptul comunitar al liberei circulatii.
Conform Directivei 2004/38/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora (art. 6, alin. 1), românii au "dreptul de sedere pe teritoriul altui stat membru pe o perioada de cel mult trei luni, fără nici o alta conditie sau formalitate în afara cerintei de a detine o carte de identitate valabilă sau un pasaport valabil".
Pentru o sedere mai mare de trei luni, persoanele trebuie să îsi reglementeze situatia, în conformitate cu legislatia statului în care se află.
În tarile membre ale Spatiului Schengen, cetaTenii români au dreptul legal de sedere o perioada de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolului 20, paragraful 1, din Conventia de aplicare a Acodului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de sedere nu trebuie să depăsească 90 zile, de la data primei intrări în Spatiul Schengen.
După consumarea celor 90 zile, cetateanul român are obligatia de a părăsi Spatiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.

Definitii:
persoanele care se bucură de dreptul comunitar al liberei circulatii sunt cetatenii Statelor Membre ale Uniunii Europene si tarilor Spatiului Economic European, precum si membrii familiilor acestora, indiferent de nationalitatea acestora, care-i însotesc sau li se alătură;
cetatean al Uniunii Europene - orice persoană care are cetatenia unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene;
stat membru - stat membru al Uniunii Europene;
membru de familie:
sotul sau sotia;
descendentii în linie directa, indiferent de cetatenie, care nu au împlinit vârsta de 21 de ani sau care se află în întretinerea cetaTeanului Uniunii Europene, precum si cei ai sotului/sotiei;
ascendentii în linie directa, indiferent de cetatenie, care se află în întretinerea cetateanului Uniunii Europene, precum si cei ai sotului / sotiei;
drept de rezidenta - dreptul cetateanului Uniunii Europene de a rămâne si de a locui pe teritoriul României, în conditiile legii;
rezident - cetatean al Uniunii Europene sau membrul de familie al acestuia care isi exercita dreptul la libera circulatie si rezidenta pe teritoriul României, în conditiile legii;
persoana aflata în întretinere - orice alt membru de familie, indiferent de cetatenie, care nu se încadrează în definitia prevăzuta la pct. 4 si care, în tara de origine ori de provenienta, se află în întretinerea sau gospodăreste împreună cu cetaTeanul Uniunii Europene ori se află în situatia în care, din motive medicale grave, este necesară asistenta personală a acestuia;
partener - persoana care convietuieste cu cetateanul Uniunii Europene, dacă parteneriatul este înregistrat conform legii din statul membru de origine ori de provenienta sau, în cazul în care parteneriatul nu este înregistrat, relatia de convietuire poate fi dovedita.

Conditii generale de călătorie în statele pentru care nu este necesară viza de intrare
Statele în care cetaTeanul român nu are nevoie de viză de intrare sunt: Albania, Andorra, Antigua si Barbuda, Argentina, Bahamas, Barbados, Belize, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Brunei, Chile, Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Croatia, Dominica, Republica Dominicana,
Ecuador, El Salvador, Fiji, Filipine, Georgia, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Israel, Japonia, Kiribati, Macao, Macedonia - FYROM, Malaezia, Maroc, Mauritius, Mexic, Micronezia, Moldova, Monaco, Muntenegru, Nicaragua, Noua Zeelanda, Paraguay, Peru, Saint Kitts & Nevis, Saint Vincent & Grenadine, San Marino, Santa Lucia, Serbia, Seychelles, Sfantul Scaun, Singapore, Tanzania, Trinidad Tobago, Tunisia, Turcia, Ucraina, Uruguay, Vanuatu, Venezuela, Zambia.
Pentru a călători în aceste state, la iesirea din tară, trebuie să detineti pasaportul valabil si, de asemenea, să
îndepliniti conditiile prevăzute de legislatia în vigoare (vezi lista statelor care permit intrarea în tară pe baza
cărtii de identitate).
În tarile pentru care nu este necesară viza de intrare, cetatenii români au dreptul legal de sedere, în fiecare
stat în parte, o perioada de 30 - 90 de zile, într-un interval de 6 luni (vezi Regimul călătoriilor cetatenilor
români în străinatate).
Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de sedere efectuate nu trebuie să
depăsească 30 - 90 zile, de la data primei intrări în statul respectiv.
Vă recomandăm, înainte de plecarea în străinătate, să contactati ambasada statului în care urmează să vă
deplasati, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obtinerea de informatii suplimentare privind
conditiile particulare de intrare si sedere prevăzute de legislatia natională.
După consumarea perioadei legale de sedere, cetateanul român are obligatia de a părăsi teritoriul statului
respectiv, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.

Conditii de iesire din tară pentru cetatenii români minori
În baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor români
în străinătate, minorii români pot călători în străinătate numai însotiti, cu acordul părintilor ori al
reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, să exercite
drepturile si să îndeplinească obligatiile părintesti fata de minor.
Politistii de frontieră permit iesirea din tară a unui cetatean român minor - numai dacă este însotit de o persoana fizică majoră - în următoarele cazuri:
este titular al unui document de călătorie individual (pasaport sau carte de identitate) si călătoreste însotit de ambii părinti; este titular al unui document de călătorie individual (pasaport sau carte de identitate) si călătoreste împreună cu unul dintre părinti, numai dacă părintele însotitor prezinta o declaratie a celuilalt părinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt părinte

Documente doveditoare ale decesului sunt:
certificat de deces valabil si cu putere doveditoare pe teritoriul României, în conditiile legii;
hotarâre judecătorească de declarare a mortii, rămasă definitivă, dacă nu a existat timpul necesar pentru eliberarea certificatului de deces;
comunicare oficială primita prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale României în străinătate, dacă nu a existat timpul necesar pentru eliberarea unor certificate de stare civilă.
Nu este necesară declaratia părintelui decăzut din drepturile părintesti sau declarat dispărut, în
conditiile legii, dacă însotitorul face dovada în acest sens, cu exceptia cazului în care ambii părinti se află în aceasta situatie, când este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
este titular al unui document de călătorie individual (pasaport sau carte de identitate) si călătoreste
împreună cu unul dintre părinti, dacă părintele însotitor face dovada faptului că minorul i-a fost
încredintat prin hotarâre judecătorească rămasă definitivă si irevocabilă;
este titular al unui document de călătorie individual (pasaport sau carte de identitate) si călătoreste însotit de o alta persoană fizică majoră, numai dacă persoana însotitoare prezinta o declaratie a ambilor părinti sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredintat (prin hotarâre judecătorească rămasă definitivă si irevocabilă), a părintelui supravieTuitor ori a reprezentantului său legal, care cuprinde:
_ acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective;
_ statul (statele de destinatie);
_ perioada în care urmează să se desfăsoare călătoria;
_ datele de identitate ale însotitorului respectiv;
_ extrasul de cazier judiciar al însotitorului;
_ documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, în conditiile legii, să desfăsoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de însotitor si o persoană anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, în conditiile legii, să desfăsoare activitati de transport international de persoane).
Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea îndeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta, în original si în fotocopie, Politiei de Frontieră din punctul de trecere a frontierei prin care se efectuează iesirea din tară.
Însotitorul, care călătoreste în străinătate împreună cu un minor, are următoarele obligatii:
să acorde îngrijire si supraveghere minorului pe toata durata deplasării;
să nu abandoneze minorul;
să nu încredinteze minorul altei persoane decât părintelui, reprezentantului legal sau, după caz,
persoanei prevăzute în declaratie ori, în cazuri deosebite, autoritatilor străine competente în domeniul acordării de asistenta si protecTie pentru minori;
să respecte scopul, ruta si durata deplasării mentionate în declaratie, cu exceptia situatiei când exista acordul ulterior al acestora cu privire la schimbările intervenite;
în cazul disparitiei minorului pe perioada deplasării în străinătate, să anunte de îndata autoritatile competente de pe teritoriul statului unde s-a produs evenimentul, precum si cea mai apropiata reprezentanta diplomatică sau oficiu consular al Romaniei, solicitând eliberarea unei adeverinTe în acest sens;
să informeze de îndata ce este posibil cea mai apropiata reprezentanta diplomatică sau oficiu consular al României, în cazul aparitiei unei situatii obiective de natură să întrerupă călătoria, să schimbe ruta, să depăsească durata călătoriei indicate de parinti sau de reprezentantul legal;
în cazul în care nu este posibilă încredintarea minorului persoanei prevăzute în declaratie, să anunte imediat cea mai apropiata reprezentanta diplomatică sau oficiu consular al României, în vederea reunificării familiale a minorului sau, după caz, să se reîntoarcă în România cu acesta.
Minorul care călătoreste în străinătate însotit de cel putin unul dintre părinti sau de reprezentantul său legal nu poate fi încredintat de către acesta unei persoane de pe teritoriul altui stat, atunci când fata de minor s-a dispus măsura educativă a libertatii supravegheate, în conditiile legii penale.
Politistii de frontieră vor intrerupe călătoria minorului, chiar dacă sunt îndeplinite conditiile mentionate anterior, în următoarele situatii:
a) însotitorul este cetatean străin si nu face dovada faptului că are dreptul să se reîntoarcă în România, desi în declaratia părintilor sau, dupa caz, a reprezentantului legal, se mentionează că minorul se va reîntoarce împreuna cu acelasi însotitor;
b) însotitorul a săvârsit anterior una dintre infractiunile următoare, cu exceptia cazului în care a fost reabilitat pentru aceasta infractiune:
1. omor, omor calificat, omor deosebit de grav;
2. infractiuni privitoare la viata sexuală;
3. cersetorie;
4. lipsire de libertate în mod ilegal;
5. sclavie;
6. prostituTie;
7. proxenetism;
8. infracTiuni privind traficul de droguri sau precursori;
9. infracTiuni privind traficul de persoane si infracTiuni în legătură cu traficul de persoane;
10. trafic de migranti;
11. trafic de tesuturi sau organe umane;
12. infractiuni de terorism.
c) însotitorul este cetaTean străin si părăseste teritoriul României ca urmare a unei decizii de îndepărtare de pe teritoriul României, dispusă în conditiile legii, cu exceptia cazului în care este părinte al minorului si exista acordul celuilalt părinte;
d) însotitorului sau minorului i-a fost limitat, în conditiile prezentei legi, exercitiul dreptului la libera circulatie în străinătate pentru statul de destinatie ori pentru un stat care urmează să fie tranzitat, în perioada în care urmează să călătorească împreună;
e) însotitorul nu este persoana căreia i-a fost încredintata de către instanta supravegherea minorului, atunci când fata de acesta s-a dispus măsura educativă a libertatii supravegheate, în conditiile legii penale;
f) minorul refuză să iasă din tară, dacă a împlinit vârsta de 14 ani.

Politia de Frontiera Română permite iesirea din România a minorilor, fără prezentarea declaratiei, în următoarele situatii:
a) în cazul în care însotitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul
urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României si fără de care viata sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu conditia să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autoritaTile medicale române, din care să rezulte perioada si statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu exista acordul ambilor părinTi, al celuilalt părinte, al părintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;
b) în cazul în care însotitorul face dovada că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzătoare, din care să rezulte perioada si statul sau statele în care se vor desfăsura aceste studii sau concursuri, chiar dacă exista acordul doar al unuia dintre părinti.
În situatia în care poliTistii de frontiera constata că nu sunt îndeplinite condiTiile prevăzute de Legea
248/2005 pentru ca minorul să iasă din România, vor întrerupe călătoria acestuia.
Dacă minorul nu este însotit de cel puTin unul dintre părinTi si nu sunt îndeplinite condiTiile menTionate mai sus, se informează acestia, punându-le în vedere să îl preia de îndata ce este posibil.
În cazul în care nu este posibilă informarea părinTilor, poliTistii de frontieră anunta Autoritatea Natională pentru ProtecTia Drepturilor Copilului, care iniTiază procedura aplicabilă minorilor neînsotiTi, potrivit legii.
Limitarea exercitarii dreptului cetatenilor români la libera circulatie in străinătate
CetaTenilor români le este garantat dreptul la liberă circulatie, însă în situatia nerespectarii obligatiilor legale acestora le poate fi limitata exercitarea acestui drept în conditiile limitativ prevăzute de Legea 248 din 20 iulie 2005.
Limitarea exercitarii dreptului cetatenilor români la libera circulatie în străinătate se poate face numai temporar, în cazurile si în condiTiile prevăzute în lege si consta în restrângerea sau, dupa caz, suspendarea exercitarii acestui drept.
RESTRÂNGEREA exercitarii dreptului la liberă circulatie în străinatate reprezinta interdicTia temporară de a călători în anumite state, dispusă de autoritaTile competente române, în condiTiile Legii 248 din 20 iulie 2005.

SUSPENDAREA exercitarii dreptului la libera circulatie în străinătate reprezinta interdicTia temporară de părăsire a teritoriului României, instituita de drept sau, după caz, de către autoritaTile competente, în condiTiile Legii 248 din 20 iulie 2005.

Obligatiile cetatenilor români pe perioada sederii în străinătate
Pe perioada sederii lor în străinătate, cetaTenii români au următoarele obligatii:
-să respecte legislatia României si să nu desfăsoare activitaTi de natură să compromita imaginea României ori care să contravină obligatiilor asumate de Romania prin documente internationale;
-să respecte legislatia statului în care se află, precum si scopul pentru care li s-a acordat dreptul de a intra si, după caz, de a ramâne pe teritoriul statului respectiv, în conditiile stabilite prin legislatia acestuia sau prin documentele internationale încheiate cu România;
-să depună toate diligentele în vederea acordării de ajutor cetatenilor români aflati în dificultate pe teritoriul statului pe care se află, informând cu privire la astfel de situatii misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României din statul respectiv;
-în cazul stabilirii resedintei sau a domiciliului în străinătate, să informeze cea mai apropiata misiune diplomatică sau oficiu consular al României;
-să informeze cea mai apropiata misiune diplomatică sau oficiu consular al României cu privire la orice schimbare intervenita în starea lor civilă.

Recomandări
Ce trebuie să aveti în vedere la trecerea frontierei române:
-verificati valabilitatea documentului de călătorie cu care intentionati să tranzitati frontiera;
-documentati-vă, în prealabil, la reprezentantele diplomatice din România ale statelor în care intentionati să călătoriti, cu privire la conditiile particulare de intrare si sedere;
-în cazul în care vă aflati la volanul unui mijloc de transport, care nu vă apartine (proprietarul v-a împrumutat masina si nu vă însoteste în excursie, masina este in leasing, etc.), pe lângă documentele masinii, trebuie să aveti asupra dumneavoastră o procura legalizata din partea proprietarului / firmei de leasing, în care se exprimă acordul pentru efectuarea călătoriei în străinătate

Nota: În cazul efectuării unei călătorii in Turcia, conform informării primite din partea autoritatilor turce cu privire la noile prevederi ale regimului importurilor temporare, persoanele care conduc autoturisme si nu sunt proprietarele acestora vor putea intra cu mijlocul de transport în aceasta tară, după prezentarea următoarelor acte traduse in limba turcă:

Pentru autoturismele personale - în afară împuternicirilor făcute între persoane fizice, autentificate la notariat, consulat sau ambasadă - documentele trebuie avizate de instituTiile oficiale ale statutului de provenienta (vamă, primărie, politie sau tribunal);

Pentru autoturismele aparTinând asociatiilor de automobilism din tarile membre ale International Alliance si Federatiei Internationale de Automobilism, formelor de automobile sau altor persoane juridice vor fi prezentate împuterniciri care să conTină semnăturile si acordul consiliului de administratie sau al proprietarului firmei respective;

Pentru autoturismele închiriate, se va prezenta contractul de închiriere.

Pentru bunurile detinute (altele decât cele de uz personal), păstrati documentele de provenienta (achizitionare) si aveti în vedere respectarea prevederilor legislatiei vamale din România;
-în cazul detinerii de armament si muniTii, aveti în atenTie respectarea prevederilor Legii nr. 295/2004 actualizata;

NU UITATI: legislatia româna pedepseste detinerea, traficul si consumul de droguri.

Ce trebuie să stiti înainte de efectuarea unei călătorii în străinătate:
-respectati termenul de sedere în statele de destinatie si documentati-vă, în prealabil, la reprezentanTele diplomatice ale acestor tari din România, cu privire la condiTiile particulare de intrare si sedere în fiecare dintre aceste state;
-în cazul pierderii, furtului sau deteriorării documentelor de călătorie trebuie să reclamati aceasta situatie, în cel mai scurt timp de la constatare, celui mai apropiat post de poliTie sau jandarmerie din acea Tară;

Autoritatea respectivă eliberează o dovadă din care rezulta că evenimentul reclamat a fost luat in evidenta, document ce este necesar la reprezentanta diplomatică a României din acel stat, pentru eliberarea unui pasaport consular valabil pentru întoarcerea în România, precum si în Tara în vederea obTinerii altor documente.

-în cazul expirării pasaportului, adresati-vă misiunii diplomatice a României din Tara în care vă aflati, care este abilitata să efectueze prelungirea documentului;
-respectati legislatia tarii în care vă aflati;
-păstrati toate documentele justificative ale cheltuielilor făcute;
-aveti grijă de propriile acte;
-luati asupra dumneavoastră numai strictul necesar si doar banii de care aveti nevoie;
-depuneti banii si valorile în seiful hotelului;
-păstrati biletele de avion intr-un loc sigur;
-lăsati pasaportul în seiful hotelului si retineti o fotocopie legalizata;
-nu treceti granita în masina altcuiva, pentru că nu stiti ce se află în ea;
-nu vă implicati în probleme legate de consumul si traficul de droguri (în unele tari exista chiar pedeapsa cu moartea pentru astfel de fapte);
-nu duceti pachete peste granita pentru alte persoane, pentru că nu se stie ce pot contine;

Tineti la indemână:
-hârtii cu trasee rutiere, ghiduri turistice cuprinzând reteaua hotelieră, obiective de vizitat, unitaTi de asistenta medicală, servicii publice;
-medicamente de uz curent;
-actele necesare deplasării, iar, unde este cazul, fotocopii ale acestora;

Aveti în vedere:
-adresa si telefoanele Ambasadei României din tara unde călătoriti;
-principalele prevederi ale legislatiei tarii de destinatie si de tranzit;
-regulile aeroportuare si vamale;
-orarul mijloacelor de transport;
-obiceiurile si modelul cultural al tarii de destinatie;
-expresii uzuale in limba tarii de destinatie si tarilor de tranzit;
-limbajul gestual, care diferă de la un continent la altul si, de multe ori, de la o tară la alta;
-însemnele personalului autoritatii de stat si ale mijloacelor tehnice din dotare;
semnalele vizuale utilizate de fortele de ordine din tara respectivă;
modul de utilizare a diferitelor servicii publice;
prognoza meteo pentru zona vizitata;
interdicTiile privind introducerea unor anumite obiecte sau produse alimentare în tarile de
tranzit, precum si folosirea sau consumul acestora (de exemplu, în unele tari exista reguli stricte
privind introducerea de tigări si alcool, precum si comercializarea acestor produse);
-valabilitatea permisului de conducere pentru perioada si tara în care te deplasezi;
-regulile de circulatie ale tarii respective 


 
 

CURS VALUTAR
[]
USD: 4.2268
EUR: 4.7581
CHF: 4.1488

CONVERTOR VALUTAR [bnr +3%]
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 


Site-ul folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies
www.turismin.ro