Plaje distinse cu ,,Blue Flag”

Programul voluntar BLUE FLAG a început în 1987. Pe plan internațional, Fundația pentru Educație de Mediu (FEE) este responsabilă de gestionarea programului. Există o anumită procedură pentru ca o plajă să câștige Steagul Albastru: procedura trebuie să fie urmată de operatorul de plajă, care este, de obicei, o municipalitate sau un hotel de coasta (de aceea, în multe cazuri, numele unei plaje include un nume de hotel).
Atribuirea Steagului Albastru necesită 29 de criterii: puritatea apei, cerințe legate de organizarea plajei (de exemplu, toaletele), condițiile de sănătate (de exemplu, primul ajutor), siguranța (de exemplu, salvamarii), informațiile pentru turisti, curățenia coastei etc.

La nivel global, există 4.500 de plaje și porturi care detin steag albastru. Majoritatea acestor plaje sunt în Spania (590), Grecia (519) și Turcia (459).
Toate acestea înseamnă cheltuieli, recrutare de personal, echipamente speciale și un efort continuu pentru organizarea și funcționarea corespunzătoare a plajei.
Aceste cerințe suplimentare sunt principalul motiv pentru care multe dintre plajele grecești, de exemplu, binecunoscute, lipsesc din listă (câteva exemple: Navagio în Zakynthos, Psarrou în Mykonos, Kleftiko în Melos și multe altele).

Comisia Internațională a acordat, distinctia de Steaguri Albastre, unui numar de cel putin 3.687 de coaste, 679 de porturi marine și 50 de nave turistice din întreaga lume.
Plaje distinse cu blue Flag in Grecia in 2018 gasim in regiunile: Alexandroupoli, Komotini, Thassos, Kavala, Sithonia, Kassandra, Nea Propontida, Katerini, Volos, Skiathos, Kalamata, Parga, Corfu, Lefkada, Kefalonia, Zakynthos, Rethymno, Chania, Chersonissos, Agios Nikolaos, Rodos, Kos, Santorini, Mykonos, Chios, Lesbos, Lemnos.
Pentru Grecia, au fost acordate 519 coaste și 15 porturi marine. Zona cu cele mai multe steaguri albastre a fost Chalkidiki cu 89 de steaguri. Aceste numere aduc Grecia pe locul doi la nivel mondial (locul 1 este Spania).


Spania a ajuns în topul listei
pentru recunoaștere ca parte a sistemului Blue Flag.
Dacă alegeți nordul Spaniei, pregătiți-vă să vedeți peisaje spectaculoase și stânci dramatice. Galizia, în nord-vestul Spaniei, oferă orașe pitorești precum Sanxenxo și asezari precum Parcul Național Islas Atlánticas cu plaja Rodas, aleasă de ziarul britanic The Guardian drept cea mai bună plajă din lume. Deasemenea, vă recomandăm Asturias cu sate precum Villaviciosa și Țara Bascilor cu destinații de neuitat ca Getxo.
Preferi Mediterana? Temperaturi blânde, ape calde, palmieri magnifici … Încercați Catalunya, cu plajele de langa orașul Barcelona sau cu plajele de la L’Ametlla de Mar (Tarragona). De asemenea, ați putea opta pentru Regiunea Valencia, cu mai multe plaje Steagul Albastru care pot fi găsite în zone precum Cullera (Valencia) și Orihuela (Alicante), ori plajele premiate din Cartagena.
Acum să mergem în Andaluzia, în sudul Spaniei. Intinderi vaste de nisip în care apusurile de soare spectaculoase sunt practic garantate. De asemenea, găzduiește mai multe plaje deosebite, distinse cu Steagul Albastru, inclusiv Roquetas (Almería), Marbella (Malaga) și Rota (Cadiz).
Dacă doriți să explorați oricare dintre insulele Spaniei, există plaje de o calitate garantată, atât în Insulele Baleare (vă vor plăcea golfurile și apa lor turcoaz), cât și în Canare, cu orașe precum San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria) și plajele sale, sau Maspalomas și dunele sale uimitoare.
Pe lângă relaxare și băi de soare, puteți fi sigur că nu trebuie să vă plictisiți niciodată pe plajele din Spania. Multe dintre ele sunt preferate de pasionații de surfing. Dar sunt multe altele! Navigând la bordul propriei bărci, schi nautic, parasailing, kitesurfing, scufundări … În acest an, pentru prima dată, 5 Steaguri Albastre au fost acordate bărcilor turistice durabile care oferă activități precum observarea balenelor, scufundări subacvatice, pescuit recreativ și activitati de observare a pasarilor.


În Turcia, provincia Antalya
, Mediterana, are cel mai mare număr de plaje cu certificat Steagul Albastru din lume.
Egeea de Sud
Mugla: Mugla are unele dintre cele mai populare plaje din Turcia și 102 plaje premiate cu steagul albastru.
Izmir: Izmir, orașul din sudul Mării Egee, are aproape 49 de plaje curate în total care au fost premiate cu drapelul albastru. Plaje albe excelente, ape limpezi de cristal și soare.
Aydin: Aydin are 30 de plaje premiate cu certificarea steagului albastru.
Riviera turcească
Antalya: Antalya, cunoscută și sub numele de Riviera Turcă este cea mai uimitoare parte a coastei mediteraneene a Turciei, cu soarele său perfect, plajele curate și nesfârșite, stațiunile ultra lux, natura și istoria. Antalya găzduiește 202 din cele 463 de plaje cu un certificat Steagul Albastru în total.
Mediterana de Est
Mersin: Mersin, pe coasta estică a Mediteranei a Turciei, are o coastă foarte lungă care se extinde din centrul orașului spre vest. Mersin atrage mulți turiști cu cele 8 plaje ale sale cu pavilion albastru și plajele nedescoperite.
Egeea de Nord
Balikesir: Balikesir are 22 de plaje premiate cu steagul albastru.
Canakkale: Canakkale are 13 plaje premiate cu steagul albastru.

La noi, patru plaje românești din stațiunile de pe litoralul Mamaia și Navodari au primit anul acesta premiul „Steagul Albastru” de calitate, cu una mai mult decât în 2017.
Cele patru plaje din România premiate Steagul Albastru în 2018 sunt Musset Lounge & Beach și Vega Vintage Beach din Mamaia, și Phoenicia Beach și Marina Regina Beach din Năvodari, a informat local Profit.ro. Anul trecut, plajele românești care au primit acest premiu de calitate au fost Vega Vintage Beach, Phoenicia Beach și Marina Regina Beach.

Prin comparație, 13 plaje din Bulgaria vecină au obținut acest statut în 2018.
In Bulgaria, câștigătorii din 2018 care au pastrat distinctia pentru plajele blue flag sunt plaja Duni, plaja Haramanite din Sozopol, plaja din estul Pomorie, Sunny Beach, plaja Venid din Saint Vlas, plajele din Albena, Riviera și Sunny Day. Portul de iahturi Marina Dinevi din Sveti Vlas a fost, de asemenea, premiat cu un steag albastru.

Premiul „Steagul Albastru” este acordat în fiecare an, asadar, distinctiile sunt castigate dar trebuie si pastrate an de an, acestea pot fi cu usurinta pierdute daca nu sunt respectate criteriile.
Surse: Blue Flag Award Beaches guide

Posibil sa iti mai placa...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *